Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Ürgüp Müze Müdürlüğüne Bağlı Müzeler

ÜRGÜP MÜZESİ

Ürgüp İlçe Merkezinde bulunan, bir dönem kütüphane olarak hizmet vermiş, Temenni Tepesindeki tek kubbeli yapıda, 1965 yılından sonra müzelik değerdeki eserler toplanmaya başlanmıştır. Bugünkü Müze Binasının arsası, Ürgüp Belediye Başkanlığından tahsis edilerek, inşaatına 1969 yılında başlanılmış ve 1971 yılının temmuz ayında tamamlanarak ziyarete açılmıştır. Binanın güney ve batı cephelerindedeki revaklarda ve giriş merdivenlerinde taş ve pişmiş toprak eserler sergilenmektedir.

Müzenin giriş bölümünde, Ürgüp merkez ve Mustafapaşa Köyü sınırları içinden çıkartılan Neojen-Miocene (İnsan öncesi-Yaklaşık 10 milyon yıl) öncesine tarihlendirilen mamut dişi fosilleri ve teşhir salonunun ilk bölümünde, deniz canlıları fosilleri ve teşhir salonunun ilk bölümünde, deniz canlıları fosilleri, İç Anadolu’nun Mesozoyik-III. Jeolojik zamanda (230-65 milyon yıl) öncesinde iç deniz-göl olduğunun bilinmesi açısından önemli mamut ve deniz canlıları fosillerinin sergilendiği bölüm ve teşhir salonunun arkeolojik bölümünde Neolitik, Eski Tunç Çağı, Hellenistik, Roma, Bizans Dönemlerine ait pişmiş toprak el yapımı seramikler, metal, cam ve taş eserler, diğer vitrinlerde ise Grek, Roma, Selçuklu, Beylikler, Bizans, Osmanlı Dönemlerine ait altın, gümüş, bronz sikkeler ve madalyonlar bulunmaktadır.

Yakın geçmişimize ait etnoğrafik bölümde ise Ürgüp ve civarının yaşantısını, kültürünü yansıtan dokuma, madeni, taş, cam, seramik eserler, gümüş takılar, kemerler, mühürler ve mühür baskıları, mutfak gereçleri, fenerler, lambalar, hattatların kullandığı makas, divit, okkalar, rahle, kadın-erkek giysileri, silahlar, kapı tokmakları, kılıçlar, tabancalar, nargile, ağızlık v.s sergilenmektedir.

Hazılayan: Mehmet ÖNCÜ, Arkeolog, Ürgüp Müze Müdürlüğü, 2018

(Ürgüp Müze Müdürlüğü, Kasım 2018)